Kulturprofiler från Huaröd

Georg Karlin

Från Huaröd till Lund
1879 kommer Georg Karlin till Lund från Huaröd för att börja sina studier vid Lunds universitet. I en av hans almanackor kan man se hur han övar sig på sin namnteckning. Efternamnet är nytt. Nu heter han J:son (förkortning av Johansson)Karlin. Namnet är efter modern Karolina, men säkerligen också efter karolinerna och idolen Karl XII. Han är 20 år gammal. Vilken yrkesbana han skall välja är han inte säker på. I Lund blomstrar föreningslivet. Genom två av sina professorer, Weibull och Ljunggren, får han kontakt med Historiska föreningen och Skånska landsmålsföreningen. Han bildar själv en förening för fritt tankeutbyte i historiska, filosofiska och estetiska frågor.
Läs mer om detta i Kulturens Blogg där ovanstående är hämtat

Carl-Adam Nycop

Nycops journalistiska verksamhet bestod delvis av arbetet som reporter, men framför allt jobbade han som redaktör, då han medverkade i att starta och bygga upp ett antal nya tidningar. Anledningen till dessa aktiviteter beskrev han i sina sista memoarer: ”Varför gav jag mej in på detta minerade fält, denna hårda marknad där det är svårt att starta nya tidningar? Jag tror att jag lockades av själva utmaningen i det nya, det jag inte fått prova på och inte hade någon erfarenhet av. Jag har alltid drivits av min personliga nyfikenhet.”

Katja of Sweden

Katja Ingergard Geiger ursprungligen Karin Ingegerd Hallberg, född 12 januari1920 i Ekeby socken, död 25 januari2017 i Tollarp var en svensk modedesigner som blev känd som Katja of Sweden.

Mats Rondin

Rondin debuterade redan som 16-åring som cellosolist, enligt Stockholms konserthus. Han var under sin långa karriär solist i bland annat Sveriges Radios symfoniorkester (1985-98) och Malmö symfoniorkester (1982-85). Han har framträtt med alla svenska symfoniorkestrar, samt med ledande orkestrar i stora delar av Europa. 2003 invaldes han som ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien och två år senare utsågs han till professor i cellospel vid Musikhögskolan i Malmö.Han har även dirigerat ledande skandinaviska orkestrar som Kungliga Filharmonikerna, Sveriges Radios symfoniorkester, Göteborgs symfoniker, Det Kongelige Kapel samt Ålborgs och Århus symfoniorkestrar.
Mats arrangerade ”Isidors Kulle” här i Huaröd på fältet utanför hans hus där scenen var byggd ovanpå den gamla gödselstacken. Världsstjärnor stod på rad för att få vara med och vi fick njuta av många olika slags musik genom åren.

Foto: Per Ferrington

Richard Batdorff

Richard Batdorff, född 1936 i Ohio, död 2014, var en konstnär.
Han flyttade till Sverige 1974 och bodde i Linköping först och sedan Stänkelösa, Åhus Kärr och Glimåkra. Bodde de sista 17 åren i Huaröd i det gamla ”Filadelfia husaet”
Batdorff målade och gjorde skulpturer. Han arbetade mycket i diabas, brons och trä. En offentlig skulptur står på Tyggårdsgatan i Kristianstad, en minnessten av Rasmus Clausen.

Bengt Fredriksson

Bengt Fredriksson född 6 april 1932 i Huaröd, är en svensk bildkonstnär.
Bengt studerade i tonåren för konstnären Gotthard Sandberg (1890-1961) och är i övrigt självlärd som konstnär.Han ställde ut första gången 1952 i ett uthus till föräldrahemmets prästgård i Huaröd och hade den första externa separatutställningen på Galleri Grandrue i Karlskrona 1968. Han har gjort studieresor till Nederländerna, Tyskland och Frankrike

Bengt Fredriksson konstnär. Foto: Anders DerosLasse Berg

Foto: Per Ferrington

Huarödsmusikern Lasse Berg.
Lasse har under många år bjudit oss Huarödsbor på musik på minifestivalen ”Ekestock”
Har uppmärksammats för ”Andra tider nu” i samverkan med Mikael Wiehe, och ”Bluesnight” i Kulturkvarteret där bland andra Mats Ronander och Claes Yngström medverkade.Blev publikens val på blues- och rockfestivalen i Mönsterås, 2017. Vann då en spelning på stora scenen vid festivalen 2018.

Geoff Bunn

Geoff Bunn, född 1963 i Birmingham, är en brittisk konstnär och författare.
Efter att ha arbetat som ingenjör studerade Bunn i Wales och vid Cheltenham. 2003 flyttade han från Storbritannien till Limousin i Frankrike där han varit bosatt sedan dess (men han har också ett hus i Huaröd ).
I början av 1980-talet vann Bunn ryktbarhet som en av konstnärerna i en ny generation brittiska konstnärer.
Han fick Cartazinipriset 2007